Kunde man vara, i min avlägsna ungdom. Uppmaningar i stil med sitt inte där och häng över dina böcker, kom och sitt hos oss och titta på TV i stället, hörde till min uppväxt. Knappast något problem dagens föräldrar tampas med, om det nu var ett problem. 

I min miljö, där utbildning och läsande inte ansågs behövligt, skulle man arbeta med någon form av produktion och sälla sig till skaran. Vara en kugge i hjulet och inte få konstiga idéer i skallen. Där ansågs det som ett problem. Människor kunde bli förlästa, bli inåtvända eller få för mycket kunskaper och bli förmer. Läsandet möttes, mer eller mindre, med förakt och motarbetades. En form av overksamhet, som kunde avbrytas, utan hänsyn till den som läser.

Farligt det där, det manar till uppror, förbjuden frukt ska plockas. Bibblan blir en plats man åtrår, en hägring i öknen. Fri från arbetets ok, har jag börjat lustläsa mitt på blankan dan, utan minsta skamkänsla.

Läslysten/Iristerisk

6 reaktioner på ”FÖRLÄST

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s