Hittar man i den engelska litteraturen i parti och minut, som stämningsförhöjare. Ödesmättade flockar mot en stormig sky, i skymning oftast, eller nattetid. Har dom inga korpar i det landet och var håller råkorna hus i den svenska litteraturen? Kan inte påminna mig några ständigt återkommande flockar, förebådande varken det ena eller det andra, i vår inhemska litteratur. Korpar finns däremot en hel del, olycksbådande kraxande om elände som ska drabba.

Som jag förstår det, finns råkor mestadels på plats i Skåne. Man får förmoda att den skånska myllan, håller med föda som lockar. Som föda lockar råkan i sig människor, tydligen en läckerhet. Har mig veterligen aldrig skådat denna fågel. Däremot haver en och annan korp, infunnit sig i mitt synfält. 

Detta fenomen, om man nu kan sortera in det som sådant? Gör jag. Utifrån löfte om fenomen i min vardag, blir jag mindre nogräknad med gränserna, för vad som kan räknas in i den ringa skaran. Funderingarna svämmar över, så lite för balansen och rättvisans skull, får det bli fenomen av en fjäder.

Tydligen har Sten Hidal, haft sina funderingar kring Fåglar i svensk poesi. Något min avisa upplyste mig om häromdagen, den ger dock ingen upplysning om förekomst av råkor i poesin. Sten Hidal har noterat att fåglar nästan uteslutande förekommer hos manliga poeter och att kråkan är favoritfågeln. Möjlig orsak tänker han sig, är kråkans vardaglighet och den poetiska utmaning det innebär. Det där tål att tänka på, kommer säkert mer om flygfän senare.

Svävare/Iristerisk

2 reaktioner på ”RÅKOR

  1. Det finns en engelsk legend om korparna vid Tower of London. Om de flyttas därifrån, kommer England att falla, sägs det.

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s