Kanske hade den stått där lika länge, som det gamla överstebostället från 1752, lite längre bort och sett byn växa fram hus för hus. Mäktig och vacker stod den vid sitt hus och gjorde ingen något förnär. Med sin skira grönska på våren, täta skuggande lövverk på sommaren, de fällda bokollonen på hösten och sina kala grenar på vintern. Förmodligen ett hem för en och annan fågel. Ett friskt och alldeles enastående vacker träd, som vårdats ömt av de som bott i huset under flera generationer.

Så går det som det går, folk dör, hus säljs och får nya ägare. Gamla hus blir som nya, från källare till skorsten, utifrån och in till oigenkännlighet. Lite strömlinjeformat utifrån årets tema. Trädgårdar går samma väg. Varför köper man just det huset, med den karaktären och den redan uppvuxna väl planerade trädgården, om man har ett behov av att stöpa om den till något helt annat. Allt på en gång, utan att ge sig tid att känna av och lyssna in. Nu är tidens lösen. Trädäck runt husen, robotgräsklippare till den återstående, ofta minimala gräsplätten och kanske några kragpallar med lite halvdan växtlighet i. Finns det barn, så finns det studsmatta, lika säkert som amen i kyrkan. En vid varje hus. 

Anade vad som var på gång, när jag såg två krukor med olivträd utanför huset. Knappast härdiga i vår växtzon. Några veckor senare är vägen avstängd och trädfällarna jobbar för fullt. Sörjer inombords, vill vara trädkramare. Undrar varför dessa människor som fäller träd, inte också har som uppgift att avråda fällning av bevarandevärda träd. Varför görs det inte inventeringar och minnesmärkningar av träd? 

Allt som finns kvar av boken är en omfångsrik stubbe. På den tronar en zinktunna med blomster i, förmodligen inte som äreminne över trädet, utan för att det anses chict. Parasoll modell större har inhandlats och markiser monterats upp. För att sköta den avpolleterade bokens uppgift att skugga.

Bedrövad/Iristerisk

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s