Svårt att hänga med är det. Förr, typ 1800 frost, fanns g och og i kyrkböckerna. Finns det ens kyrkböcker längre? g var gift, og var ogift, följaktligen. Två saker att hålla ordning på, det klarar jag. Om man fick barn utanför äktenskapet, begick man hor. Hade man ett utomäktenskapligt förhållande och blev påkommen, kunde man dömas för enkelt eller dubbelt hor. Enkelt var om en av parterna var gift, dubbelt om båda var det. Ytterligare tre saker att ha i minne, tror jag klarar det med.

Någon gång runt 1970-talet börjar det hända saker. Sambogrejen hakade jag på, med min tid som jag var. Särbo träder in på banan lite senare. Skilsmässor härjar som massrörelse, singel ersätter ogift och man separerar. Ungefär som man gjorde med grädde från skummjölk med separator. Separerad är man tiden tills ens skilsmässa eller samboförhållande är avslutat och vinner laga kraft, sedan är man singel igen. Fortfarande hänger jag, någotsånär, med i svängarna.

Sedan tappar jag kollen liksom. Alla regnbågsvarianter och könstillhörigheter, blir för mycket att hålla ordning på och polyamorösa och skabrösa och hen och hansesas farmor. Huvudsaken är att jag har koll på min egen tillhörighet och inte står i vägen för någon annans. Lite problem, minst sagt, har den som utger sig för att vara singel, men egentligen är gift och så avser att förbli. Fast han är separerad sedan fyra år tillbaka och dejtar runt, utan avsikt att gifta sig eller vara sambo med någon. Hur fyller man i civilstånd i sina blanketter, eller på en dejtingsajt, med den bakgrunden?

Singel/Iristerisk

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s