Sortera, lägga i lådor och placera in i hyllor. Gruppera och artbestämma, dela in efter funktion, färg, hur ofta något används, om det är helt eller trasigt. Lägga nålar i strumplådan eller ställa råttgift i skafferiet, avrådes å det bestämdaste. Så där håller man på, för att göra livet enkelt för sig och ha koll på sina saker. 

Koll på livet i övrigt vill man också ha, så gott det går. Det finns ju så mycket att ta in och ta ställning till. Politik, ekonomi och människor till exempel. För att få lite ordning på folk och fä, delar man in och bedömer, utifrån allt möjligt. Egenskaper, utseende och åsikter och allt annat tänkbart. Väljer i mångfalden, för det är svårt att förhålla sig på samma sätt till alla människor. Alla kan väl inte älska alla här i världen (Hasse&Tage). Nej, hur skulle det sluta? 

Ett sätt att förenkla för sig, är att ge folk egenskaper, utifrån platsen de kommer. Väschöten är närig, smålänningen driftig, göteborgarna har humor och säkert finns det egenskaper för varenda landskap, stad och byhåla, i detta avlånga land. För varje land finns säkert en egenskap, som sammanfattar det landets befolkning och nu har vi verkligen gjort det enkelt för oss. Gränsen till fördomar är hårfin, om man inte tar sig själv i upptuktelse och synar sitt sorterande i sömmarna.

Jag läste ut en bok för några dagar sedan. Det händer emellanåt. En smårolig historia av Jerome K. Jerome, en fortsättning på Tre män i en båt, nu var det Tre män på velociped och de tre männen befann sig i Tyskland. Här sorteras friskt. Tyskt och engelskt jämförs och man ler igenkännande, i 245 sidor, sedan sätter man leendet i vrångstrupen. När sjutton är den här boken skriven? Den känns tidlös i sin humor och sitt språk och skulle platsa in, nästan var som helst idag. Men 15 sidor från slutet, måste jag kolla årtal för första utgåvan. 1900!! Leendet som kom av sig, ersattes av ett antal frågetecken som for runt i luften, i väntan på landningstillstånd. 

Så vad skriver han då? Jo, Att hos dagens fridsamme och foglige tysk, vars enda strävan tycks vara att betala sina skatter och lyda dem som det behagat försynen att sätta över honom… Fördom eller? Han fortsätter, I Tyskland i dag hör man en hel del om socialism, men det är en socialism som bara skulle bli despotism under annat namn. Individualism lockar inte den tyske röstaren. Han är villig, ja angelägen att kontrolleras och dirigeras i allt. Han ifrågasätter inte överheten, möjligen dess form. Det där har vi ju facit på. Ska man då odla sina fördomar, för att undvika kaos, krig och elände. Den tanken får inte landningstillstånd hos mig, de andra tankarna vill ha företräde. Att luta sig mot fördomar i sitt sorterande, rimmar inte med min mänsklighet, som stavas med, inte mot.

Frågande/Iristerisk

2 reaktioner på ”ORGANISERA

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s