Eee, hör man ibland som utfyllnad i en tankelucka, ett pausljud i väntan på svar. Ofta lite manligt eehh, inte alltför avlägset ööhhh. Har kört fast i #meetoo-tankar, kommer ingen vart. Cykelpump liksom. Tänker fördömligt, om trakasserier, av vad art de vara månde.

Fördömligt??! Ja, ordet finns. Petar man in ett e och skriver föredömligt, hamnar man i betydelse, på lika diametralt avstånd som mellan ja och nej. Två adjektiv på kollisionskurs. Det ena: kan och bör fördömas; är förkastligt. Det andra: utgör ett föredöme; är exemplariskt och mönstergillt.

Här står vi nu som det verkar och förhoppningsvis, i en brytningstid. Där vi äntligen inser och förstår vad ett litet e betyder. Inser skillnaden på ja och nej, och fullt ut respekterar den som säger nej. Även om det är vagt och knappt hörs. En förändringens tid, som innebär svidande skinn och skampåle, för ett antal människor som inte tänker efter före och har dålig insikt i, hur andra kan tänkas känna.

Vi befinner oss mitt i en revolution, med allt vad den innebär av uppbrott, förändring och förnyelse, som det verkar. Revolutioner är gammal skåpmat, även om den här känns ny och av nöden. Kampanj eller upprop, skulle väl den mer sansade säga. Erik Johan Stagnelius, diktar. I dikten Vän! I förödelsens stund två sista versrader, skriver han:

Därföre gläds, o vän och sjung i bedrövelsens mörker:                                                        Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud.

Stöttare/Iristerisk

3 reaktioner på ”E e

  1. Ett extratryck på ”Gilla”-stjärnan! Sånt jag verkligen går igång på, språkliga tankar gärna knutna till ett brännande ämne. Antonymer och språkets paradoxala mysterier är mina särskilda favoriter. Som att två som har delad uppfattning mot all rim och reson inte delar uppfattning, utan precis tvärtom. Kan inte vara lätt att ha svenska som andraspråk. Och ja, jag tror och hoppas också på att det är en revolution som pågår! Fast det tar ett tag innan det går att greppa vidden, att skönja följderna.

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s